Van a Viasat 3-on egy műsor, amelyikben egy dada kerül egy családhoz, hogy a valahogyan egyenesbe hozza a –rendszerint-totális - kátyúba került családi életét. Ha jól emlékszem a műsor címe az, hogy: Segítség gyerekeim vannak! A dadus szolgálatnak írhat bárki, a nagymama, a szomszéd, az egyik testvér, stb. szóval bárki. A dadusok tízen huszonéves éves szakmai múlttal rendelkező nevelők, akik közül egy kimegy a családhoz, és 5 napig velük lakik, velük él. Az első napokban amolyan láthatatlan személyként van ott, mindenki úgy él, teszi a dolgát, ahogy addig, ő meg csak megfigyel. Aztán elbeszélget a családtagokkal, felvázol egy tervet a megváltozásra, és kőkeményen - 5 nap alatt! - megköveteli annak betartását. Először mindenki tiltakozik, tudálékos, épp a lényeget nem értő egyénként kezeli a dadust. Milliószor elhangzik a műsorban, hogy:” Ne szólj bele az életembe!” valamint „ Az én nevelési módszerem jó, csak a páromé nem.”. Aztán a dadus szembesíti őket nevelésük eddigi eredményével, ami rendszerint több kezelhetetlen, hisztis, ordítozó gyerek. Ezek a családok amolyan hagyományos amerikai családok több gyerekkel, a gyereknevelést főfoglalkozásban űző, otthon maradt anyukával, és egy családfenntartó férjjel, aki azt a kevés időt, amit otthon tölt, szeretné engedékeny „Jó fej„ apukaként eltölteni. A műsor természetesen erősen sarkítja a különböző vad helyzeteket, érzékeltetve velünk nézőkkel a probléma gyökerét és annak elborzasztó eredményét. Ez számomra érthető, végül is TV műsorról van szó.
 
Tegnapig én azonban azt hittem, hogy
1/ Ilyen családok csak Amerikában, és ezek a szituk is csak egy Tv műsorban léteznek
2/ Ennyire szétesett, a gyereknevelés totális csődjét előadó emberek pedig igazából nincsenek is.
 
 
Aztán tegnap a kutyasétáltatásból hazafelé jövet, a mellettünk lévő modern lakótelep szélében, egy parkoló autóra lettem figyelmes. Egy 3 tagú család készülődött útnak indulni. Apuka szépen kiállt az autóval, és sürgette anyukát, hogy ugyan ülnének-e már be a gyerekkel a kocsiba. Anyuka a ház oldalában guggolt, és a síró gyerekhez beszélt, simogatva annak buksiját. Már messziről ki lehetett venni, hogy a gyerek valami ellen nagyon tiltakozik, ő meg nyugtatgatja és megpróbál megmagyarázni neki valamit. Közeledtünk, a sírás meg egyre erősödött, elég nagy tempóval átváltott egy komoly hisztibe. A gyerek- aki amúgy nem lehetett több 3 évesnél – csak azt hajtogatta, hogy: „nem szállok be a kocsiba, nem, nem és nem!” Anyuka meg azt, hogy: „De értsd meg, nem tudunk mással menni. Be kell ülni!”
Ahányszor ez a szó – beülni – elhangzott, a gyerek visítása csak még drasztikusabbá vált. Olyan hangot adott ki folyamatosan, amire nem lehet megfelelő szót találni. Artikulátlan? Nem jó! Fülsiketítő? Nem jó. Elviselhetetlenül sértette az ember fülét a hangja, és mellé jött a toporzékolás.
Anyuka egy idő után megelégelte a helyzetet, felkapta a karjába a gyerkőcöt és odament vele a kocsi hátsó ajtajához. Ekkor valami szuperszonikus hangerőre kapcsolt a gyerek, változatlanul a megszokott szöveget ordibálva, miközben már ütötte-vágta az anyja fejét, vállát, ahol érte őt. Anyukának végül sikerült betuszkolni a gyereket a babaülésbe, de mivel addigra a gyerek szinte élő halott volt, magán kívül visítozott, rúgkapált, így nem akaródzott neki az ülésben hagynia a csemetét, hanem hosszas nyugtatgatásba kezdett.
 
Időközben én tisztes távolságra jutva tőlük egyszerűen a látványtól gyökeret eresztettem és csak álltam valami ”Nem hiszem el! Ilyen nincs” arckifejezést felvéve. Jó idő lévén, elég sok nagymama, kismama sétálgatott babakocsival arrafelé, akik elhaladva a kocsi mellett lassítottak, majd felfogva a jelenetet, elég élénk fejcsóválással felgyorsították a lépteket és elsiettek a tetthelyről.
 
Anyuka – nem fogom megtudni már, hogy szégyenében, vagy a helyzetet megelégelve – egyszer csak döntött. Kivette az üvöltő kölköt a kocsiból. És láss csodát. Apuka, aki eddig semmit nem csinálva ült a kocsiban a volán mellett és várt szótlanul, kipattant onnan, és hátrament kis családjához. Nem hallottam a beszélgetésüket, de a helyzet mindent megmagyarázott. Apuka ugyanis kikapta a gyereket anyuka kezéből, és eléggé radikális mozdulatok kíséretében visszatuszkolta őt a hátsó ülésbe. A sivalkodás ismét óriási lett, birkóztak egymással rendesen perceken keresztül. Anyuka meg állt a kocsi mellett és egyszerre halálos nyugalommal, mint akinek semmi köze az egészhez nézte kettejüket.
 
Aztán az egész jelenet hirtelen véget ért. Csend, óriási csend lett. Összerezzenve álltam és nem hittem a szememnek (Mondjuk ebben semmi meglepő, mert már eddig is erősen küzdöttem. Olyan csípjenek meg, hogy felébredjek állapot volt ez.) A csend ugyanis azért állt be, mert apuka is megelégelte e dolgot, és mint aki jól végezte a dolgát kivette a gyereket a kocsiból és visszanyomta anyuka karjaiba. Anyuka meg, szintén mint aki a helyzet magaslatán áll, elkezdte tündéri kisgyerekét simogatni, puszilgatni. A gyerek meg VIGYORGOTT, arcán a tipikus GYŐZTEM! UGYE MEGMONDTAM! arckifejezéssel.
 
Itt úgy döntöttem, hogy mielőtt sokkot kapok, otthagyom a kedves kis családot.
 
Hát ez az élmény egyszerűen nem megy ki a fejemből. Ilyen kis gyerek, hogy tud két- amúgy értelmes, kedves felnőttnek látszó- embert ennyire terrorizálni, megalázni? Ezek a szülők vajon mit gondolnak a gyereknevelésről? Ha már most minden a gyerek körül forog, méghozzá oly módon, ahogy azt a gyerek akarja, akkor mi lesz később? Kismillió dolgot szeretnék kérdezni tőlük, ha megtehetném. Magam is felneveltem egy gyereket, voltak természetesen nekünk is – gyerek szülő viszonyban – nehéz gondjaink, és azt hiszem a hisztit is minden szülő kitapasztalja egyszer csak. De azt, hogy egy hiszti ilyen szintig jusson, majd a szülő ennyire ne tudjon vele mit kezdeni, és utána olyan magatartást kövessen, hogy még a végén dicsér, épp csak bocsánatot nem kér a gyerekétől…….na ez sok. Ezt nem tapasztaltam még életemben soha.
 
Én a következetes nevelésben hiszek, és a hangsúly mindkét szón egyformán van. Ha lenne ilyen dada szolgálat itthon is, hát tegnap biztos felhívom őket, hogy ez a gyerek ne ilyen gyerek legyen.

Szerző: matronaza  2010.02.08. 18:29 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszmecsere.blog.hu/api/trackback/id/tr931739961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogollol · http://hasznoslinkek.blogspot.com/ 2010.04.08. 14:58:07

Hello!

Magad is felnevelték egy gyereket? És soha nem volt hasonló helyzet? Akkor mi a megoldás? Hogy soha nem visszük kocsival sehova, igaz?

matronaza 2010.04.10. 09:42:34

@blogollol:

Hello!

Igen, magam is felneveltem egy gyereket, és soha nem volt hasonló helyzet!!! Nekünk is volt természetesen dackorszakunk, de hisztirohamig soha nem jutottunk el. Nem ismertem a földhözvágom magam, orditok, mint a fába szorult féreg, vagy könyörgök, rimánkodok ,nyafogok majd sírok tipisú gyerekviselkedést sem. Lehet mondani rá- mint ahogy mondták is- "Szerencsés vagy". De ki kell ábrándítanom azokat, akik ennyire leegyszerűsítik a dolgokat. Nem vagyok szerencsésebb az átlagnál, és nem egy bamba, túl jó gyerekt neveltünk fel: egyszerűen csak nagy szeretettel és odafigyeléssel és KÖVETKEZETESEN NEVELTÜK lányunkat. Nem , nem az a megoldás, hogy soha ne utazzon kocsiban: de az sem hogy megsajnáljuk, és inkább engedünk neki. Nekem ebben a történetben a legszomorúbb az apuka -anyuka vielkedése volt. Nagyon nem tudták mit kell tenni, és nagyon nem voltak összhangban sem. Kinlódjon anyuka, oldja meg a helyzetet, az Ő fia. Aztán anyuka kudarcot vall, jön okos apuka, majd ő megoldja.Nem sikerül neki sem, de nem ismeri be, hanem kiveszi a kocsiból a csemetéjét és visszanyomja anyuka kezébe. Nesze a TE FIAD. Hát egy dologban biztos vagyok: a gyerek minden széthúztást, egyet nem értést, vitát, engedékenységet azonnal megérez, és kellőképpen ki is használ. Ennek a nem akarok utazni dolognak kellet legyen előzménye. A dolog ott dölt el. Az a valami, amitől a egyerek a hisztirohamig jutott, az nem lett megoldva, megbeszélve. Nem úgy festett a két szűlő, hogy ezt jelentős gondnak itélte. Hatalmi szóval akartak valamit megoldani, ahelyett hogy jóval korábban felfigyeltek volna olyan dologra, amit meg kellett volna oldaniuk. Nem akarok bölcsességet osztani, hogy itt mit kellett volna tenni. Azért is fejeztem be azzal az irást, ami akkor az első gondoltam volt: hivnám a dadusszolgálatot, mert itt valami nagyon nem volt rendben.Sajnos ma az a tapasztalatom, hogy a gyerekvállalásból épp a nevelésre való felkészülés áll a legrosszabb cipőben. Majd lesz valahogy alapon nem lehet gyereket nevelni!
süti beállítások módosítása